Зошто ја нарекуваме француска плетенка?

Француска Плетенка

Француските плетенки се популарни во целиот свет, но сигурно не се симболични за Франција. Не е јасно што навистина ги прави толку Галски. Како што се испоставува, „француски“ плетенки воопшто не се француски. Во тој случај, кој е навистина одговорен за таа техника? Историјата на стилот е многу поголема отколку што може да се замисли.

Ако го бараме потеклото на современите француски плетенки, Евроазија не е ниту вистинскиот континент. Местото за почеток е Северна Африка. Луѓето ги имаат носено плетенките за илјадници години, а најраните докази за стилот доаѓаат од планинскиот венец во Алжир. Таму, пештерската уметност која ги опишува жените облечени во плетенки, датира назад за 6.000 години. Во милениумите што следеле, стилот исто така се појавил и во раната грчка уметност, на келтските воини, и како дел од деталите што ги носеле жените од Сунгската династија.

Се чини дека има многу малку цивилизации кои не биле свесни за француските плетенки, што го прави нивниот необичен прекар дури и повеќе збунувачки. Како може нешто толку универзално да се именува по една земја? Дури и самите Французи не го бараат стилот како свој.

Можеби затоа што Франција отсекогаш била толку поврзана со модата и со високиот стил на живот, секоја “фенси” плетенка би се регистрирала како континентална. Исто како францускиот помфрит и низа други работи, нашата љубовна врска со Франција е голема.

Иако можете да се чувствувате слободни да продолжите да ги нарекувате француски плетенки, фризурата е всушност една од најстарите и најпопуларни стилски детали. Но како и да ги нарекувате, плетенките се несомнено безвременски и шик како Градот на светлината.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Внесете го вашиот коментар!
Внесете го вашето име